Vetten
STOP met bang zijn voor vetten! 🧈🥑🐟

Jarenlang is ons wijsgemaakt dat vet de vijand is.
“Eet vetarm, anders word je vet!”
Dat idee heeft er juist voor gezorgd dat velen van ons bang zijn geworden voor vetten – want zoveel calorieën!
Geloof me, ik snap het. Ik heb die angst zélf jarenlang gehad. Alles moest mager: magere yoghurt, magere kaas, eten laag in vetten in het algemeen – allemaal in de hoop ‘gezond’ bezig te zijn.
Maar guess what? Je lichaam smeekt je om ''gezonde'' vetten.
Ze zijn onmisbaar voor o.a. je hormonen, energie, brein, huid én algehele gezondheid.
Zonder voldoende vetten kun je last krijgen van:
⚡️ Lage energie
🧠 Wazig hoofd
🤕 Gewrichtspijn
😩 Slechte focus
😵 Hormoonschommelingen
😬 Droge huid/ huidproblemen
Belangrijk: niet alle vetten zijn overall ''goed'' voor je.
🚫 Transvetten en een overdaad aan omega-6 vetten werken juist ontstekingsbevorderend (zoals in fastfood, margarine, chips, koekjes, bewerkt vlees, zonnebloem- en sojaolie).
En nee, niet de “blaasontsteking”-soort die je meteen voelt. Maar die vage klachten die je systeem uit balans kunnen brengen.
Onthoud: ontstekingen zijn een natuurlijk beschermingsmechanisme, maar chronische ontstekingen? Daar wil je liever vandaan blijven.
Kies daarom MEESTAL voor vetten die je lichaam écht voeden. Een aantal voorbeelden:
✅ Avocado
✅ Vette vis (zoals zalm, makreel, haring)
✅ Extra vierge olijfolie
✅ Noten & zaden
✅ Eieren
✅ Kokos (producten)
Ook volle zuivel, roomboter (van gras gevoerde koeien) en kaas passen perfect in dit rijtje. (– het liefst zo puur en onbewerkt mogelijk, wanneer dat kan). Wat dat betreft zouden we wel wat meer terug mogen naar de oude ambachten, in plaats van grote ketens die alles snel en goedkoop proberen te produceren. Naar de slager voor ons vlees, naar de bakker voor brood etc.
En ja, ik hoor je al denken:
“Maar… hoe zit het dan met mijn cholesterol?”
Nieuw onderzoek toont steeds vaker aan dat het tijd is om onze oude ideeën over vet en cholesterol te herzien. Toch blijven officiële richtlijnen vaak achter. Neem het Voedingscentrum, dat nog steeds magere producten aanbeveelt, terwijl de Gezondheidsraad inmiddels aangeeft dat dagelijks enkele porties zuivel prima zijn – zonder een voorkeur voor mager of vol uit te spreken.
Volle producten zorgen over het algemeen voor een langer verzadigd gevoel. Daardoor ben je minder snel geneigd om te grijpen naar koek, snoep of chips – wat uiteindelijk juist een positief effect kan hebben op je totale eetpatroon.
Zoals ik vaker zeg:: één dag of keuze maakt je niet ‘gezond’ of ‘ongezond’. Het gaat om het grotere geheel. Constante, bewuste keuzes maken het verschil.
Vetzuurbalans*
De vetzuurbalans in je lichaam is essentieel voor een goede gezondheid. Het draait hierbij om de verhouding tussen de verschillende soorten vetten die je consumeert, zoals omega-3, omega-6 en verzadigde vetten. Deze balans speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van je hormonen, je immuunsysteem en je algehele welzijn. Een disbalans – met een teveel aan omega-6 en te weinig omega-3 – kan leiden tot chronische ontstekingen en daarmee verschillende gezondheidsproblemen, zoals hartziekten, auto-immuunziekten en zelfs mentale klachten. Een wenselijke verhouding is ongeveer 1:4 tussen omega-3 en omega-6, maar in de westerse voeding ligt deze verhouding vaak veel verder uit elkaar, circa 1: 10 tot 1:20 wat kan bijdragen aan diverse ''vage'' vervelende gezondheidsklachten.
Gezondheidsklachten
Wat vooral problemen veroorzaakt, is het overmatige gebruik van ultra-bewerkt voedsel – niet de pure vetten waarop je lichaam juist goed functioneert. Een goede vetzuurbalans is essentieel. Richt je daarbij vooral op omega-3-vetten, zoals die in vette vis voorkomen.
De Hartstichting adviseert om één tot twee keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis zoals zalm, haring of makreel.
Eet je weinig tot geen (verse) vette vis? (Een kibbelingetje is lekker, maar telt qua gezondheidsvoordelen helaas niet mee.)
Gelukkig zijn er ook plantaardige bronnen van omega-3, zoals noten, zaden (zoals chia- en lijnzaad), en plantaardige oliën zoals olijf-, walnoot- en raapzaadolie. Deze bevatten vooral ALA, een plantaardige vorm van omega-3.
Krijg je onvoldoende omega-3 vetten binnen via voeding? Dan kan een supplement een verstandige aanvulling zijn – zeker gezien de vaak hoge prijzen en beperkte beschikbaarheid van verse vis. Kies bij voorkeur voor een hoogwaardige visolie met het MSC-keurmerk. Een goed supplement herken je aan het ontbreken van een visachtige smaak of geur bij het oprispen.
Twijfel je over welk product bij je past? Laat het me weten – ik help je graag verder.
De volgende keer een inhoudelijke blog over eiwitten!
Groetjes Titia
*In het kort: Omega 3 vetten zijn essentiële vetten, wat betekent dat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken en je ze via voeding moet binnenkrijgen. Plantaardige bronnen zijn raak aan ALA en dierlijke bronnen aan EPA&DHA). Het lichaam maakt zelf EPA en DHA aan uit ALA. Dit levert slechts een kleine hoeveelheid EPA en DHA op. Dagelijks omega 3 vetzuren advies: 200mg.
Meer hierover lezen? Klik dan hier.
p.s. Zelf adviseer ik regelmatig een hoogwaardig omega-3 supplement, zoals dat van Arctic Blue, bij klachten of aandoeningen waarbij chronische ontstekingen een rol spelen. Dit supplement staat bekend om zijn zuiverheid en duurzaamheid, en het kan bovendien bijdragen aan het verlagen van bloeddruk en cholesterol.
Wil je het proberen met een fijne korting? Bestel dan via deze link:
https://www.arctic-blue.com/?sld=titiahol
Gebruik daarbij de kortingscode
titiahol10 voor 10% korting op je bestelling.