We hebben het allemaal weleens meegemaakt: na een stressvolle dag grijp je naar iets zoets of hartigs, niet omdat je honger hebt, maar omdat het even troost biedt. Emotie-eten is menselijk, maar als het een patroon wordt dat je in de weg zit, kan het frustrerend zijn. Zeker als je streeft naar balans in je drukke leven. Gelukkig zijn er praktische stappen die je kunt zetten, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten.
Wat is Emotie-eten?
Emotie-eten verwijst naar eten als reactie op je emotionele toestand, in plaats van door fysieke honger. Het wordt gekenmerkt door het gebruiken van eten als een coping-mechanisme voor emotionele problemen, zoals o.a. verdriet, stress of boosheid. Dit klinkt misschien alsof het altijd negatief is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Een lekkere snack eten of champagne drinken omdat je iets te vieren hebt, is ook een vorm van emotie-eten. Het wordt pas een probleem als je structureel je emoties wegdrukt met eten.
Mensen die last hebben van emotie-eten, vinden het vaak lastig om hun gevoelens op andere manieren te reguleren. Eten wordt een manier om troost te vinden, stress te verminderen, afleiding te zoeken, of om te gaan met eenzaamheid of verveling. Vaak gaat het dan om calorierijke producten vol vetten en suikers. Achteraf kunnen gevoelens van schuld, teleurstelling of schaamte opkomen, wat weer kan leiden tot nog meer emotie-eten. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel.
Waarom is Emotie-eten zo hardnekkig?
Emotie-eten heeft een functie. Op de korte termijn biedt het troost, opluchting, verlichting of afleiding. We willen ons nu eenmaal liever niet verdrietig, angstig of boos voelen. Die gevoelens vermijden door te eten is dus verleidelijk. Maar op de lange termijn kan het wegstoppen van emoties leiden tot mentale en fysieke klachten, zoals chronische stress.
Bovendien spelen hormonen een rol. Stress verhoogt het hormoon cortisol, wat je trek in calorierijk voedsel vergroot. Daarnaast kunnen hormonale schommelingen, bijvoorbeeld tijdens de menstruatiecyclus, je gevoeliger maken voor emotie-eten.
Hoe stop je met emotie-eten?
Hier alvast wat praktische tips:
Professionele begeleiding bij emotie-eten
Emotie-eten is geen zwakte, het is een manier van omgaan met gevoelens. Door bewust te worden van je patronen en nieuwe strategieën te oefenen, kun je meer balans vinden. Gun jezelf de tijd om te ontdekken wat voor jou werkt. Wil je meer tips over gezonde gewoonten en zelfzorg?
Wil je emotie-eten verminderen, maar vind je het moeilijk om dit alleen aan te pakken? Je staat er niet alleen voor! Als diëtist gespecialiseerd in intuïtief eten help ik mensen op weg naar een gezonde, ontspannen relatie met voeding – zonder strikte diëten.
Samen ontdekken we wat bij jou past, zodat je weer meer controle krijgt over je eetgedrag.
Lieve groetjes Titia
Titia Hol: Diëtist, Leefstijl- en ACT- Coach
Diëtist Zwolle: Jouw Persoonlijke Leefstijl Coach
info@eerstehulpbij-lifestyle.com
06-30488342
NL50RABO0351371761
KvK nummer 77426177
KP nr. 19107609989 -Registratiebewijs
AGB- code van EHBL is 24005146
AGB- code van Titia is 24102775