Blog Layout

Emotie eten

Titia Hol 

Eten uit emotie? Zo doorbreek je de vicieuze cirkel


We hebben het allemaal weleens meegemaakt: na een stressvolle dag grijp je naar iets zoets of hartigs, niet omdat je honger hebt, maar omdat het even troost biedt. Emotie-eten is menselijk, maar als het een patroon wordt dat je in de weg zit, kan het frustrerend zijn. Zeker als je streeft naar balans in je drukke leven. Gelukkig zijn er praktische stappen die je kunt zetten, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten.


Wat is Emotie-eten?

Emotie-eten verwijst naar eten als reactie op je emotionele toestand, in plaats van door fysieke honger. Het wordt gekenmerkt door het gebruiken van eten als een coping-mechanisme voor emotionele problemen, zoals o.a. verdriet, stress of boosheid. Dit klinkt misschien alsof het altijd negatief is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Een lekkere snack  eten of champagne drinken  omdat je iets te vieren hebt, is ook een vorm van emotie-eten. Het wordt pas een probleem als je structureel je emoties wegdrukt met eten.


Mensen die last hebben van emotie-eten, vinden het vaak lastig om hun gevoelens op andere manieren te reguleren. Eten wordt een manier om troost te vinden, stress te verminderen, afleiding te zoeken, of om te gaan met eenzaamheid of verveling. Vaak gaat het dan om calorierijke producten vol vetten en suikers. Achteraf kunnen gevoelens van schuld, teleurstelling of schaamte opkomen, wat weer kan leiden tot nog meer emotie-eten. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel.


Waarom is Emotie-eten zo hardnekkig?

Emotie-eten heeft een functie. Op de korte termijn biedt het troost, opluchting, verlichting of afleiding. We willen ons nu eenmaal liever niet verdrietig, angstig of boos voelen. Die gevoelens vermijden door te eten is dus verleidelijk. Maar op de lange termijn kan het wegstoppen van emoties leiden tot mentale en fysieke klachten, zoals chronische stress.

Bovendien spelen hormonen een rol. Stress verhoogt het hormoon cortisol, wat je trek in calorierijk voedsel vergroot. Daarnaast kunnen hormonale schommelingen, bijvoorbeeld tijdens de menstruatiecyclus, je gevoeliger maken voor emotie-eten.


Hoe stop je met emotie-eten?

Hier alvast wat praktische tips:

  • Herken het verschil tussen fysieke en emotionele honger
    Fysieke honger bouwt langzaam op, kun je stillen met verschillende soorten voedsel, en voel je in je maag. Emotionele honger komt plotseling, vraagt vaak om specifiek 'comfortfood' en heeft weinig te maken met een lege maag.
  • Emoties herkennen en toelaten
    Een belangrijk onderdeel van het doorbreken van emotie-eten is het
    leren herkennen en toelaten van je emoties. Emoties zijn voelbaar in je lichaam zoals door o.a.  een verhoogde hartslag, gespannen schouders, of een knoop in je maag. Door deze signalen serieus te nemen en de emotie te doorvoelen, kun je de behoefte om te eten vaak verminderen. De fysieke sensaties van een emotie nemen na maximaal 30 minuten af, zelfs bij heftige gevoelens.
  • Onderzoek je emoties: actie of acceptatie?
    Vraag jezelf af: "Waar komt deze emotie vandaan?" Soms is er een duidelijke oorzaak, zoals stress op het werk. In dat geval kan actie nodig zijn, zoals het stellen van grenzen. Als de situatie niet te veranderen is, helpt acceptatie. Dat betekent niet dat je het goedkeurt, maar dat je de controle loslaat over iets wat buiten je invloed ligt.
  • Ontwikkel nieuwe coping strategieën
    Zoek naar alternatieve manieren om met je emoties om te gaan:
  1. Ademhalingsoefeningen of een korte wandeling bij stress.
  2. Even pauze nemen en een kop thee drinken als je je overweldigd voelt.
  3. Bel een vriendin of luister naar je favoriete muziek.
  4. Anders, wat voor jou van toepassing is.
  • Structuur in je eetpatroon
    Regelmatig eten kan emotie-eten verminderen. Als je fysiek verzadigd bent, is het makkelijker om emotionele honger te herkennen en er niet aan toe te geven.
  • Wees mild voor jezelf
    Schuldgevoel na emotie-eten maakt het vaak erger. Zie het als een kans om te leren, niet als falen. Zelfcompassie helpt je om patronen te doorbreken zonder jezelf te veroordelen.


Professionele begeleiding bij emotie-eten


Emotie-eten is geen zwakte, het is een manier van omgaan met gevoelens. Door bewust te worden van je patronen en nieuwe strategieën te oefenen, kun je meer balans vinden. Gun jezelf de tijd om te ontdekken wat voor jou werkt. Wil je meer tips over gezonde gewoonten en zelfzorg?


Wil je emotie-eten verminderen, maar vind je het moeilijk om dit alleen aan te pakken? Je staat er niet alleen voor! Als diëtist  gespecialiseerd in intuïtief eten help ik mensen op weg naar een gezonde, ontspannen relatie met voeding – zonder strikte diëten.

Samen ontdekken we wat bij jou  past, zodat je weer meer controle krijgt over je eetgedrag.


Lieve groetjes Titia


door Titia Hol 16 maart 2025
Wat is dat precies?
door Titia Hol 26 februari 2025
Praktische stappen naar meer energie, balans en veerkracht zonder strenge regels.
door Titia Hol 9 februari 2025
Waarom ervaar je zo vaak honger?
A woman in a white dress is standing in the middle of a forest with her arms outstretched.
door Titia Hol 9 februari 2025
Focus op gewicht: wel of geen goed idee?
A woman is standing in a grassy field with her arms outstretched.
9 februari 2025
Holistische diëtist | psychologie van eetgedrag
door Titia Hol 3 februari 2025
Steeds strijd en gedoe met de kids aan tafel? Lees dan vooral verder!
door Titia Hol 10 januari 2025
Laat los, ontdek, en leef vanuit wat écht belangrijk is.
door Titia Hol 18 maart 2024
Hormonen & stemming: Wat kunnen we eraan doen?
Share by: