Blog Layout

Diëtist 2.0

Titia Hol 

Holistische diëtist | psychologie van eetgedrag

Diëtist 2.0:  Focus op de psychologie van eetgedrag voor duurzame gezondheid

Als "diëtist 2.0"  kijk ik niet alleen naar voeding, maar vooral naar de psychologie achter jouw eetgedrag.

Gezondheid draait om veel meer dan alleen gewicht, en de traditionele focus op gewichtsverlies blijkt op de lange termijn niet effectief. Wist je dat 80-95% van de mensen die afvallen, het gewicht op den duur weer terugkrijgt – soms zelfs met extra kilo’s erbij? Dit heeft niets te maken met een gebrek aan wilskracht of inzet. In mijn begeleiding werk ik niet met een zwart-wit aanpak of een alles-of-niets benadering. In plaats daarvan focus ik op de balans daartussen, zodat je een duurzame verandering bereikt die niet afhankelijk is van pure wilskracht—zelfs niet tijdens stressvolle periodes, een verhuizing of andere grote levensgebeurtenissen. Samen richten we ons op een duurzame relatie met voeding en gezondheid in brede zin. Dat betekent meer aandacht voor jouw emoties, gewoontes en de patronen die je eetgedrag beïnvloeden. Zo werk je op een positieve manier aan jouw welzijn, zonder obsessieve focus op de weegschaal.


Diëtist 2.0

Wanneer mensen naar een diëtist  gaan, verwacht dan vaak een gesprek over calorieën, portiegroottes en het wel of niet eten van bepaalde ingrediënten. Maar toen een cliënt na onze eerste sessie verrassend uitriep: "Jij bent echt een diëtist 2.0! Dit is zoveel meer dan alleen eten!" was ik blij verast door haar mooi gevonden titel, dat ik deze ook geregeld gebruik, omdat deze omschrijving de lading naar mijn idee goed dekt.

Bij het woord 'diëtist' denken de meeste mensen direct aan iemand die helpt met afvallen of aankomen. Velen weten ook dat een diëtist advies kan geven over voeding, beweging en gezondheid. Maar wanneer ik vertel dat ik een diëtist, gespecialiseerd in de psychologie van eetgedrag, roept dat vaak vragen op. Ik ga dan ook graag in op dit onderwerp om deze vragen te beantwoorden!


Gezond leven zonder obsessie

Het is een nobel streven om gezond  te leven en een fit lichaam te krijgen. Maar er schuilt ook een risico: het kan omslaan in micromanagement, waarbij je elke hap en elke minuut/ vorm van beweging kritisch bekijkt. Dit kan spanning en onrust veroorzaken, waardoor onschuldig gezond gedrag in een dwangmatig gedrag verandert, helaas geregeld met een eetprobleem of -stoornis tot gevolg. Als diëtist 2.0 help ik je om een ​​flexibele relatie met eten en bewegen te ontwikkelen. Je leert luisteren naar je lichaam in plaats van je te verliezen in strikte regels of controle mechanismen.


De psychologie achter eetgedrag

Gezond eten en voldoende bewegen klinkt eenvoudig, maar in de praktijk blijkt dit vaak een uitdaging. Ik help je niet met standaard voedingsschema's met strikte regels, maar kijk samen met jou naar de diepere laag: waarom eet je zoals je eet?

In plaats van te zeggen dat je minder moet snoepen, onderzoeken we samen de oorzaak van je eetgedrag. Waarom ervaar je die drang naar je geliefde snacks? Wat zit daarachter? Door inzicht te krijgen in je eigen patronen en emoties, ontwikkel je vaardigheden om blijvende veranderingen door te voeren – zonder dat het obsessief wordt.

Daarnaast besteed ik veel aandacht aan je lichaamsbeeld en zelfvertrouwen. Van jongs af aan krijgen we allerlei boodschappen mee over hoe ons lichaam eruit zou 'moeten' zien – zoals thuis, op school of in de media. Maar ieder lichaam is uniek en iedereen heeft andere kwaliteiten en uitdagingen. Het belangrijkste, vind ik, is niet dat je in een bepaald ideaalplaatje past, maar dat je voor jezelf zorgt op een manier die past bij jou. We hebben allemaal wel iets waar we niet helemaal tevreden over zijn en dat is heel normaal. Het gaat erom waar je je aandacht op richt: je bent mooi en waardevol precies zoals je bent! Heb je last van klachten en wil je werken aan je gezondheid? Dat is een super streven! Laten we dan samen kijken naar meer dan alleen gewicht en ons richten op wat echt belangrijk is: de kwaliteit van jouw leven. Je verdient het om je goed  te voelen, zowel van binnen als van buiten.


Stop de terugkerende strijd met eten!

Kies vanaf nu voor een flexibele en milde relatie  met je zelfbeeld, je lichaam en eten! Zo creëer je een flexibel en voedzaam eetpatroon voor een heel leven, in plaats van maar heel even.


Ben jij klaar om af te rekenen met diëten en de focus te verleggen naar een gezonde relatie met eten en je lichaam? Als diëtist 2.0 help ik je de diepere oorzaken van je eetgedrag te begrijpen, zodat je op een duurzame manier je welzijn kunt verbeteren, zonder strikte regels of onrealistische verwachtingen. Het is tijd om te vertrouwen op je eigen lichaam en haar signalen. Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe we samen jouw gezondheid op een geheel nieuwe manier kunnen aanpakken.


Klik in het menu op de website op ''plan een gesprek'' voor een vrijblijvende kennismaking om te weten wat ik voor jou kan betekenen! Een mail of Whatsapp bericht mag natuurlijk ook. Weet je dat een groot gedeelte van mijn begeleiding vergoedt wordt door je zorgverzekeraar?


Groetjes Titia


door Titia Hol 16 maart 2025
Wat is dat precies?
door Titia Hol 26 februari 2025
Praktische stappen naar meer energie, balans en veerkracht zonder strenge regels.
door Titia Hol 9 februari 2025
Waarom ervaar je zo vaak honger?
A woman in a white dress is standing in the middle of a forest with her arms outstretched.
door Titia Hol 9 februari 2025
Focus op gewicht: wel of geen goed idee?
door Titia Hol 3 februari 2025
Steeds strijd en gedoe met de kids aan tafel? Lees dan vooral verder!
door Titia Hol 18 januari 2025
Eten uit emotie? Zo doorbreek je de vicieuze cirkel
door Titia Hol 10 januari 2025
Laat los, ontdek, en leef vanuit wat écht belangrijk is.
door Titia Hol 18 maart 2024
Hormonen & stemming: Wat kunnen we eraan doen?
Share by: