Loes kijkt me vragend aan tijdens ons gesprek. "Waarom heb ik nou zo vaak honger? Ik eet goed, maar het lijkt alsof ik de hele dag door iets wil eten." Het is een vraag die ik vaak hoor. En eerlijk? Het antwoord is meestal niet zo simpel als "je eet niet genoeg" of "je hebt een snelle stofwisseling." Veelvuldige honger gaat vaak dieper dan dat.
In deze blog wil ik je meenemen in de wereld van honger: de verschillende soorten honger, waarom je het vaker kunt ervaren dan je verwacht en hoe je hier op een gezonde, liefdevolle manier mee om kunt gaan.
In deze blog bespreek ik twee hoofdtypen honger: fysieke en emotionele honger. Hoewel honger in werkelijkheid in veel meer varianten voorkomt, waaronder zintuiglijke honger zoals ooghonger (getriggerd door het zien van verleidelijk eten), neushonger (ontstaat door verleidelijke geuren) en oor honger (aangewakkerd door geluiden zoals het knapperen van chips), focussen we ons hier op deze twee overkoepelende vormen. Dit maakt het eenvoudiger om inzicht te krijgen in je eigen eetgedrag.
Dit type honger wordt gestuurd door de fysieke behoeften van je lichaam – een signaal dat je energie nodig hebt.
Veelvoorkomende signalen die je kunt ervaren zijn:
Herken je één of meerdere van deze signalen? Dan is het tijd om te eten! Hoe en wat komt later aan bod.
Dit type honger wordt vaak veroorzaakt door triggers zoals verveling, stress, verdriet of blijdschap. Eten geeft dan een gevoel van controle, afleiding of troost. Dit type honger komt vaak plotseling op en richt zich vaak op specifieke “comfort foods.”
Let op: Verstoorde honger- en verzadigingssignalen
Bij langdurig diëten, stress, intensief sporten, herstel van een eetprobleem of onregelmatig eten kan je lichaam het contact met zijn natuurlijke hongersignalen verliezen. Dit kan ertoe leiden dat je vaker honger ervaart, zelfs als je fysiek voldoende hebt gegeten. Aan de andere kant kan het ook gebeuren dat je juist nauwelijks of geen hongersignalen meer opmerkt, doordat je deze signalen lange tijd hebt genegeerd.
Het goede nieuws is dat je deze signalen kunt herstellen! Door regelmatig te eten, bijvoorbeeld 5-6 keer per dag, help je je lichaam weer in balans te komen. Na verloop van tijd zul je merken dat je lichaam steeds beter aangeeft wanneer het echt behoefte heeft aan voeding.
Waarom jij en Loes misschien vaker honger hebben
Er zijn veel verschillende oorzaken van het waarom je vaak honger kan ervaren. Hier zijn er een paar:
Wat kun je doen?
In plaats van je honger te bevechten nodig ik je uit nieuwsgierig te zijn, zonder oordeel. Wat probeert je lichaam jou te vertellen?
Hier zijn wat praktische stappen die je kunt toepassen:
Voorbeelden: Kwark, met zaden/pitten, noten en fruit of vezelrijk brood met kaas, ei en groente of een hand noten met een stuk fruit.
Jouw volgende stap
Tijdens ons traject besefte Loes dat haar honger niet haar vijand was. Het was een signaal, een boodschap van haar lichaam dat aandacht vroeg. Niet alleen voor voeding, maar soms ook voor rust, comfort of verbinding. Dat gun ik jou ook. Zie honger niet als iets dat je moet beheersen of onderdrukken. Zie het als een uitnodiging om te luisteren, te voelen en goed voor jezelf te zorgen.
Heb jij ook het gevoel dat je constant honger hebt en wil je hier meer grip op krijgen, zonder strikte regels of diëten?
Neem gerust contact met me op, je kunt via het menu een vrijblijvende kennismaking inplannen. Samen ontdekken we wat jouw lichaam je wil vertellen, zodat je weer kunt vertrouwen op je eigen signalen en rust vindt in je relatie met eten.
Wist je dat een groot gedeelte van mijn begeleiding wordt vergoedt door je zorgverzekeraar?
Lieve groetjes Titia
Titia Hol: Diëtist, Leefstijl- en ACT- Coach
Diëtist Zwolle: Jouw Persoonlijke Leefstijl Coach
info@eerstehulpbij-lifestyle.com
06-30488342
NL50RABO0351371761
KvK nummer 77426177
KP nr. 19107609989 -Registratiebewijs
AGB- code van EHBL is 24005146
AGB- code van Titia is 24102775